Prima bursă profesională privată destinată unui tânăr bibliotecar a fost acordată unei reprezentante a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași.
Fondată la inițiativa Asociației DIGILIB Muscel, bursa „Slove”, în valoare de 1000 de euro, a fost decernată doamnei Alina Frunză, din cadrul Departamentului Colecții Speciale al BCU Iași.
Condițiile concursului desfășurat la nivel național au fost: vârsta până în 35 de ani; studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență; vechime în bibliotecă de minim 5 ani; cunoașterea a două limbi de circulație internațională. Juriul a fost format din specialiști în domeniul Biblioteconomie/ Bibliologie și Știința Informării, respectiv directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” și câte un reprezentant desemnat de Academia Oamenilor de Știință din România, Asociația DIGILIB Muscel și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București. Comisia de selecție a fost prezidată de doamna Prof. univ. dr. Agnes Terezia Erich, Președintele Comisiei Naționale a Bibliotecilor din România. Cunoștințele dobândite prin efectuarea stagiului de pregătire profesională în străinătate vor fi evidențiate prin comunicări susținute în cadrul unor manifestări științifice sau prin publicațiile de profil din țară.
Ajuns la cea de-a XV-a ediție, simpozionul „Slove Muscelene” s-a desfășurat la Vila Golescu din Câmpulung Muscel, în perioada 13-14 iulie 2023, sub tema „Transformarea bibliotecilor în hub-uri de cultură digitală”. Evenimentul a fost iniţiat şi s-a derulat prin parteneriatul DIGILIB cu Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Anghelescu” al Academiei Oamenilor de Știință din România, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov. În numele organizatorilor, doamna Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, președintele Asociației DIGILIB Muscel, și doamna Conf. univ. dr. Mireille Rădoi, Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” București, au apreciat că prezența la simpozion a mai multor categorii de specialiști – academicieni, profesori universitari, directori de biblioteci, cercetători, istorici, informaticieni, editori și companii din mediul privat – a transformat simpozionul într-o platformă de schimb de idei și de experiențe cu potențialul de a stimula dezvoltarea bibliotecilor ca centre ale memoriei sociale. Participant la eveniment, Directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, dl. Conf. univ. dr. Ioan Milică, le-a mulțumit organizatorilor pentru încrederea simbolică acordată profesioniștilor care își desfășoară activitatea la BCU Iași și în celelalte biblioteci publice din România.
Alte detalii aici: https://www.dcnews.ro/transformarea-bibliotecilor-in-hub-uri-de-cultura-digitala-tema-simpozionului-slove-muscelene-editia-a-xv-a_922855.html