Expoziţie de carte organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor – 23 aprilie
Prilejuită de aniversarea Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor și, în spațiul românesc, a Zilei Bibliotecarului, expoziția propune câteva repere bibliografice în ceea ce privește această magnifică născocire a omului care a fost cartea.
Dintre toate invențiile omului, cartea este lucrul cel mai desăvârșit, „plămădire de miracol și de eternitate”, între copertele ei fiind cuprins un întreg univers. Cartea e istorie, e memorie a culturii. Expoziția aduce în atenția publicului câteva eseuri care vorbesc despre lectură, bibliofilie, bibliotecă, dar și lucrări care prezintă miracolul nașterii cărții. În evoluția sa, cartea a parcurs un drum lung și sinuos, istoria ei fiind strâns legată de apariția și de perfecționarea scrisului, a materialelor de scris, a tiparului. Difuzarea și comerțul cu cartea, librăriile și bibliotecile au consacrat definitiv acest fenomen social, cultural și științific. Lucrări semnate de Umberto Eco, Albert Manguel sau Ian Sansom reprezintă o pledoarie pentru carte și pentru însemnătatea ei materială și simbolică.
„Ador interiorul unei biblioteci. […] Când mă aflu într-o bibliotecă, orice bibliotecă, am senzația că sunt transportat într-o dimensiune pur verbală printr-un truc de magie pe care nu l-am deslușit niciodată.” (A. Manguel, Sfârșitul bibliotecii mele)
Expoziție realizată de Departamentul Colecții Speciale, deschisă în perioada 21 aprilie – 10 mai în spațiul expozițional de la etajul întâi al sediului central.
Intrarea este liberă.