„Muzicienii români cântă acasă”

proiect cultural

Asociația Prietenii Muzicii Moderne din Iași demarează un proiect cultural prin care se urmărește promovarea activității artistice a unor muzicieni români care activează în străinătate.

Asociația va organiza în acest sens întâlniri ale artiștilor cu publicul român sub formă de concerte, recitaluri, lansări de carte, interviuri etc. Școala românească de muzică a fost dintotdeauna o rampă de lansare pentru muzicieni. Mulți dintre cei care au studiat în România în primii ani sau întreaga perioadă de școlarizare (inclusiv universitate), datorită talentului lor, a muncii depuse, a implicării și harului profesorilor de specialitate, ajung să studieze în colegii, universități, instituții prestigioase din Europa și din lume.

Unii dintre ei se întorc acasă, dăruind mai departe elevilor, studenților români, alții sunt angajați în universități sau școli din străinătate, rămânând adoptați de țările respective. Dorul de casă, amintirea copilăriei, a anilor de liceu, a tinereții petrecute în băncile școlilor românești sunt motive sufletești profunde și sursa dorinței de a reveni ACASĂ.

Primul artist invitat la Iași în Proiectul Cultural Internațional Muzicienii români cântă ACASĂ este pianistul Ionel Streba. În luna februarie a anului 2018, cu ocazia venirii lui în Republica Moldova pentru a susține un concert cu Orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, va fi și la Iași pentru a susține un masterclass de interpretare pianistică, precum și un recital de pian (lect.univ.dr. Mihaela Gârlea, inițiator proiect)

Sus