Prezentare My European City Network & Conferința Activismul civic în contextul tensiunilor regionale din Ucraina și Republica Moldova

FIE 2015

FIE 2015

Eveniment FICCE în cadrul FIE 2015

My European City Network
Forumul Cetățenilor

My European City Network este o rețea care promovează experiența patrimoniului local și european comun și care încurajează europenitatea în viața de zi cu zi a cetățenilor.

My European City este un proiect inițiat de Asociaţia Graine d'Europe din Nantes (Franţa) împreună cu șase parteneri europeni (România, Polonia, Marea Britanie, Letonia, Spania, Malta), între care și Fundația „Iași - Capitală Culturală Europeană”.

Acest proiect a fost prezentat Comisiei Europene în Programul "Europa pentru Cetăţeni" (componenta 2.2 - reţele de oraşe) în luna iunie 2014 şi a primit o finanţare de 117.500 Euro pentru perioada septembrie 2014 - octombrie 2016.

My European City își propune să aducă Europa mai aproape de cetățenii din fiecare oraș și să-i facă să realizeze că Europa face parte din viața lor cotidiană.

Scopul proiectului este valorizarea dimensiunii europene a teritoriilor și descoperirea conexiunilor cu Europa prin identificarea culturilor și a identității comune.

Obiectivele proiectului:

  • Să găsească modalități de cunoaştere a patrimoniului comun, accesibil pentru toți cetățenii în viaţa de zi cu zi a acestora;
  • Să reunească instituţii, asociaţii non-profit şi organizaţii din societatea civilă într-o singură entitate, cu scopul de a crea un dinamism transnaţional, care vizează extinderea de la nivel local la cel european și la un public mai larg.

În cadrul proiectului, Fundaţia “Iaşi - Capitală Culturală Europeană” va organiza Citizens Forum (Forumul Cetăţenilor) în perioada 26-28 Mai 2015.

Evenimente cu public

Data: 27 Mai 2015

I. Locația: Aula BCU

1) 10.00 – 11.00

Prezentarea My European City Network
Filme de prezentare a orașelor din rețea

2) 11.00 – 13.00

Conferința Activismul civic în contextul tensiunilor regionale din Ucraina și Republica Moldova

Promovarea cetățeniei active
Contribuția cetățenilor la crearea unei societăți bazate pe lege, respect, echilibrul puterilor
Înțelegerea culturii politice
Promovarea implicării publice
Informarea și educarea cetățenilor

Invitați Claude KARNOOUH
Vasile ERNU
Lucian DÎRDALĂ

Amfitrion Florin CÎNTIC

II. Locația: Sala Senatului/Universitatea „Al. I. Cuza”

1) 16.30 – 18.00

Conferința Diversitate și limbaj comun în Europa. Către o identitate europeană: de la cetățenia civilă la cetățenia culturală

Promovarea dialogului între culturi
Căi de rezolvare a dificultăților de comunicare în Europa
Multilingvism și utopia unui limbaj comun
Cuvinte care creează ierarhii/Discrimare socială prin limbaj

InvitațiAlexandru GRĂDINARU
Gheorghe-Ilie FÂRTE

Amfitrion Elena DORNESCU

Sus