BARBU FUNDOIANU/BENJAMIN FONDANE: COMEMORARE 70 DE ANI     ro

benjamin fondane

BARBU FUNDOIANU/BENJAMIN FONDANE: COMEMORARE 70 DE ANI
Prezentare de carte, dezbatere şi spectacol de teatru-dans
24 februarie 2014
Invitaţi: Maia Morgenstern, Mircea Martin, Andrei Corbea-Hoisie
Eveniment coorganizat de Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti şi Institutul Francez Iaşi, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi şi Asociaţia ALECART
Parteneri permanenţi: Dalkia, BRD-Groupe Société Générale, SCC Services România, Capgemini, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi

PROGRAMUL ZILEI

  • ora 16.00 (Sala „B.P. Haşdeu”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi): prezentarea cărţii Opere XIV. Baudelaire şi experienţa abisului (Editura ART, 2013) de B. Fundoianu

Invitaţi: Mircea Martin (profesor, critic literar, editor) şi Maia Morgenstern (actriţă, manager al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti)
Moderator: Andrei Corbea-Hoisie (profesor, editor)
INTRAREA LIBERĂ (în limita locurilor disponibile)

  • ora 19.00 (Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi): „Exil în pământul uitării”, un spectacol de Andreea Tanasescu după scrieri de Benjamin Fondane (o producţie a Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti)

Cu: Mircea Dragoman, Viorica Bantaş, Marius Calugarita, Darius Daradici, Nicolae Predica, Bogdan Iacob, Simona Mandache, Ana Maria Visan, Diana Chira, Sabina Ionita, Anuka Levanovici, Diana Gal, Ionuţ Dinita, Horea Suciu şi Răzvan Rotaru

Asistent coregraf: Simona Mandache;
Concept Video: Vali Chincisan Montaj video: Catalin Creţu
Regia şi coregrafia: Andreea Tănăsescu
INTAREA PE BAZA DE BILET (informaţii şi rezervări bilete la numerele de telefon: 0748179160, 0751293948, 0756039937, 0749052323)

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la asasinarea, la Auschwitz II (Birkenau), a poetului, dramaturgului, criticului literar, filosofului şi eseistului Barbu Fundoianu/Benjamin Fondane. Drept urmare, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti şi Institutul Francez Iaşi, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi şi Asociaţia ALECART, organizează un eveniment special dedicat vieţii şi operei lui Fondane/Fundoianu.

Născut la Iaşi pe 14 noiembrie 1898, într-o familie de origine evreiască, Benjamin Fondane se stabileşte la Paris la vârsta de 25 de ani. Poet, ganditor, dramaturg şi cineast, cu desăvârşire „modern” şi atent la fenomenul avangardei, ia cu toate acestea distanţă faţă de influenţa şcolilor, a doctrinelor şi a mişcărilor politice şi literare, căutându-şi propria voce, ca un răspuns personal dat atât întrebărilor atemporale, cât şi celor adresate de către epoca în care a trăit.

De-alungul anilor 1930 şi 1940, Fondane dialoghează cu personalităţi marcante ale timpului său: Artaud, Bachelard, Camus, Cioran, pentru a nu da decât câteva nume. Determinantă pentru evoluţia sa este întâlnirea cu filozoful existenţialist Lev Sestov, al cărui discipol devine. Dintre prietenii săi artişti, Brâncuşi, Brauner sau Man Ray ne-au lăsat uimitoare portrete ale lui Fondane.
Arestat pe 7 martie 1944, este încarcerat la Drancy. Soţia sa reuşeşte să-i obţină eliberarea, însă refuză s-o abandoneze pe sora sa, Lina, arestată odată cu el. Deportat la Auschwitz, este asasinat într-o cameră de gazare pe 2 sau 3 octombrie 1944.

PREZENTAREA CĂRŢII BAUDELAIRE ŞI EXPERIENŢA ABISULUI DE B. FUNDOIANU, URMATĂ DE DEZBATERE

Abisul este o temă în care Fondane se regăseşte cu propriile lui obsesii şi temeri, abisul devine de-alungul cărţii propria lui temă, tema exegetului, nu doar a scriitorului comentat. Nu cred că exagerăm desluşind în alegerea şi în formularea ei presimţirea funestă a lui Fondane, previziunea lucidă a unui rău universal şi, totodată, încercarea sa disperată de a conjura acest rău.” (Mircea Martin)

„Această carte a regretatului Fondane reprezintă mai mult decât un simplu studiu despre Baudelaire şi multe dintre paginile sale privesc problema înspăimântătoare a vieţii morale din societatea de astăzi.” (Benedetto Croce)

SPECTACOLUL DE TEATRU-DANS „EXIL ÎN PĂMÂNTUL UITĂRII”, DE ANDREEA TĂNĂSESCU
„Exil în pământul uitării” are ca punct de plecare ultimele clipe din viaţa scriitorului – interminabilele suferinţe trăite în vagoanele deportării spre lagărul de la Drancy şi apoi, cumplita aşteptare a trenului care urmează să-l ducă la Auschwitz. Coregrafa şi regizoarea propune radiografierea unui mic grup de oameni prinşi în cursa deportării, ale căror trăiri pendulează între confuzie, revoltă, resemnare, alienare.„Sunt redus la un simplu număr! Îmi duc viaţa în valiză! Nu mai e timp!” (Benjamin Fondane, Le mal des fantômes).
Textul percutant al adaptării realizate de Andreea Tănăsescu, având la bază poeme scrise de Benjamin Fondane în 1943, frânturi de scrieri preluate din corespondenţa purtată de autor cu familia Maritain, precum şi o serie de reflecţii din jurnal găsite în locurile în care scriitorul s-a ascuns sau a fost ţinut prizonier, constituie suportul psihologic, dar şi pretextul pentru un limbaj coregrafic şi gestual original.

Sus