Skip to content
expoziţia temporară | 7 – 11 noiembrie 2022
Sediul central al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, Str. Păcurari nr. 4, etajul I
prima pagină
valori emblematice

200 reţete cercate de bucate, prăjiturĭ şi alte trebĭ gospodăreştĭ : tipărite cu keltuiala şi îngrijirea uneĭ societăţĭ de iubitorĭ de înaintirea şi strălucirea neamuluĭ romanesk / [Mihail Kogălniceanu]. – Iaşiĭ [Iaşi] : Tipografia Institutuluĭ Albineĭ Iaşiĭ, 1846… … vezi mai mult

În 1841 apare la Iaşi prima carte de bucate tipărită în limba română, „200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti“, scrisă de doi dintre cei mai importanți intelectuali ai vremii, prieteni şi pasionați de bucătarie, Mihail Kogălniceanu și Constantin Negruzzi. Cei doi, care mai abordaseră teme de gastronomie în Almanahurile pe care le editau la Iași, îşi semnează cartea doar cu inițialele- M.K. şi C.N. – tipărite pe o ștampilă-clișeu aplicată pe fiecare exemplar, pentru că „nu se cădea” ca doi intelectuali să se ocupe de „treburi femeiești sau prea lumești”. Identitatea autorilor s-a aflat în scurtă vreme, în urma unui articol scris de Kogălniceanu însuşi:
„Atâta vă voi mai zice că acum de curând am mai publicat – împreună cu d. C.N., un Prometeu manqué ca şi mine – o carte care, răsturnând toate puterile aşezate, călcând în picioare toate pravilele primite de adunare şi obiceiul pământului, are să facă o revoluţie straşnică în toată Moldova întru chipul de a face frigănele şi găluşti; vreu să vorbesc de o colecţie de 200 de reţete de feluri de bucate, care are să ne facă cea mai mare reputaţie între bucătăriţe, şi viitorimea recunoscătoare ne va da negreşit frumosul nume de: introducătorii artei culinare în Moldova. Suntem mulţumiţi şi cu atâta.” („Iluzii pierdute. Un întâi amor”, în: „Opere”, vol. 1, Bucureşti, EdituraAcademiei, 1974).
Volumul este mai curând o carte de bucate boiereşti, pentru că ingredientele necesare realizării preparatelor nu erau la îndemâna tuturor din spațiul românesc, majoritatea reţetelor fiind adaptări pentru gustul moldovenesc ale unor rețete pariziene, vieneze sau berlineze. Pe lângă acestea,autorii propun și câteva metode utile în gospodărie „de a ține nucile proaspete un an întreg”, „de a scoate sarea de prisos din bucatele cele prea sărate”, „de a limpezi vinul turburat”, „de a puté ține vara câteva săptămâni carnea proaspătă” şi altele.
Studiind lucrări în franceză și germană şi adunând reţete autohtone, Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi reușesc să ofere cea dintâi antologie din domeniul artei culinare românești şi, totodată, cea dintâi listă de termeni gastronomici în limba română.
Ediţia din 1841 a fost urmată în scurt timp de altele două, în 1841 şi în 1846. Faptul că a stârnit interesul și a fost apreciată de public a făcut ca tirajul, deşi însuma 1000 de exemplare, să se epuizeze foarte repede. Şi cea de-a doua ediţie, din 1842, a fost tipărită în tirj de 1000 de exemplare, după cum reiese din prefaţa celei de-a treia ediţii, publicată tot la Iaşi, în 1846: „Două ediții câte de o mie de exemplare. Rețetele cercate s-au petrecut în mai puțin de un an. Lipsa acestei cărți atât de neapărată pentru fieștecine simțindu-să, iată, se publică a 3(-a) ediție în care s-au îndreptat toate greșalele câte scăpaseră la cele dintâi două ediții.”

Din rețetele cercate

Cârnăciori de carne
Ei nouăzeci dramuri de carne şi o hăcueşti mărunţel cu petrinjel verde, apoi ei puţină păne muiată în lapte, ei obucată unt cât un ou şi o freacă puhav. Pune doă ouă întregi şi un gălbănuş şi le mestecă cu topitura. Pune puţină coajă de alămâie, sare, piperiu, doă linguri de smăntănă, doă linguri de posmag şi le mestecă bine. Apoi faci cârnăciori,îi tăvăleşti în ouă, în posmag. Să se prăjească în grăsime.

Frigănele umplute cu migdale
Patruzeci dramuri migdale pisate, pui trei gălbănuşuri şi omăt de la doă albuşuri, coajă de alămâie şi douăzeci dramuri zahar şi le mestici până ce se îngroaşă. Apoi tae felii de păne de un deget de groasă şi întinzi midgalile pe felii şi pui alte deasupra, le tăvăleşti în gălbănuşul de ou şi le prăjeşti în grăsime de vacă; după ce se prăjescu, le pui pe farfurii şi le presări cu zahar şi scorţişoară şi torni deasupra vin fert cu zahar şi le pui sus şi jos jaratic.

SOCIAL MEDIA
Facebook-f Twitter Google-plus-g Youtube Instagram
CERCETARE
  • Biblioteci virtuale
  • Baze de date științifice
  • Biblioteca Digitală
  • Centrul de Documentare Europeană
  • Resurse Web
  • Pentru bibliotecari
    • Cod deontologic
    • Legislaţie de bibliotecă
    • CZU
    • ISSN
    • IFLA
LINKURI RAPIDE
  • Permise
  • Tarife
  • Întrebaţi un bibliotecar
  • Vizite în bibliotecă
  • Împrumut interbibliotecar
  • Structura bibliotecii
    • Direcțiune
    • Departamente
    • Coordonări
    • Colaborări
PARTENERI
  • Parteneri academici
  • Parteneri media
  • Parteneri culturali
  • Parteneri instituționali
  • Sponsori
  • Colaboratori
PUBLICAŢII
  • Revista Biblos
  • Lucrări editate în bibliotecă
  • Lucrări în colaborare
  • Revista presei culturale
    • Convorbiri literare
    • Decât o Revistă
    • Dilema Veche
    • Familia
    • Mozaicul
    • Observator Cultural
    • Pro Saeculum – Revista de cultură, literatură şi artă
    • România literară
    • Steaua literară, artistică și culturală
    • Suplimentul de cultură
    • Timpul
    • Tribuna – revistă de cultură care apare sub egida Consiliului Județean Cluj
    • Viața românească

RO-CULTURA I Site vechi I Webmail I Lista de discuţii Biblos

Politica de cookie-uri  |  Politica de confidențialitate  |  Termeni și condiții

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA
www.ro-cultura.ro

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru web.

Poți afla mai multe despre cookie-urile pe care le folosim sau să le dezactivezi în setări.

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu" Iaşi
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Mai multe detalii despre Politica noastră de Confidențialitate .

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.

Politică cookie-uri

Mai multe informații despre Politica Cookie-uri