Werner Karl Heisenberg (1901-1976)
sursă imagine: http://www.converter.cz/fyzici/images/tn-heisenberg.jpg
Heisenberg a fost un fizician teoretician german, laureat al premiului Nobel pentru fizică în 1932 „ pentru crearea mecanicii cuantice, a cărei aplicaţie a dus la descoperirea formelor alotropice ale hidrogenului”.
După terminarea studiilor la Universitatea din München, şi-a dat doctoratul în 1923, după care a devenit asistentul lui Max Born la Göttingen, iar între 1924-1925 obţine o bursă la Universitatea din Copenhaga, unde a lucrat cu Niels Bohr. La numai 26 de ani este titularizat profesor de fizică teoretică la Universitatea din Leipzig.
După venirea la putere a lui Hitler, Heisenberg se hotăraşte să nu părăsească Germania, susţinând că „este nevoie de insule de continuitate intelectuală pentru regenerarea ştiinţei germane după razboi”. Atitudinea ostilă faţă de măsurile antidemocratice luate de noul guvern nu trece neobservată, el fiind numit evreu alb în ziarul Das Schwarze Korps, condus de Himmler, pentru că învăţa teoriile lui Albert Einstein. Cu toate acestea, Himmler spune despre el că „este un savant mult prea mare pentru a-l distruge sau a-l ucide”.
Heisenberg a făcut parte din comisia care a studiat posibilitatea construirii bombei atomice germane în proiectul Urania, conducând programul german pentru arme şi energie nucleară.
Werner Heisenberg este socotit unul dintre fondatorii mecanicii cuantice. Teoriile sale, bazate pe calculul matricial, au înlocuit modelul intuitiv al atomului lui Niels Bohr, bazat pe postulate arbitrare, cu un nou model care consideră atomul ca fiind format dintr-un număr de n oscilatori liniari.
O altă realizare importantă a lui Heisenberg este descoperirea relaţiei de incertitudine (sau de nedeterminare), care-i poartă numele. Conform acestei relaţii determinarea poziţiei şi vitezei unei particule conţine erori, produsul acestora fiind o constantă ştiută.
De asemenea, a formulat modelul structurii protono-neutronice a nucleului atomic.
Heisenberg era conştient că „ nici conceptele şi nici legile teoriei cuantice nu pot fi considerate ca definitive”.
III-35.778; 1959-136
Heisenberg, Werner, (1901-1976)
Les Principes physiques de la théorie des quanta / Werner Heiseberg; traduit de l’allemand par B. Champion et E. Hochard; préface de Louis de Broglie . – Paris : Gauthier-Villars, Editeurs, 1932 . – X, 130 p. : fig., tab. ; 24 cm
I-8.440
Heisenberg, Werner, (1901-1976)
La nature dans la physique contemporaine / Werner Heisenberg; traduit de l’allemand par Ugné Karvelis et A. E. Leroy . – Paris : Gallimard, 1962 . – 192 p. ; 17 cm. – (Idées)