
La împlinirea a 140 de ani de la naşterea scriitorului şi „doctorului fără arginţi” V. Voiculescu (1884-1963), Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi vă invită să vizitaţi expoziţia de carte – completată de o expoziţie virtuală – dedicată personalităţii şi operei „migălosului faur”, „surugiu la cuvinte”, aşa cum el însuşi se descria în Poezie:
„M-am băgat surugiu la cuvinte:/ Le momesc cu văpăi, le hrănesc cu jăratec,/ Le strunesc în ham de gînd, cînd lin, cînd sălbatec,/ Le-ncing cu harapnicul dorului şi mînă-nainte!
Ca să nu zboare la cer ca puricii din basm, pripite,/ Mă aplec la fiecare, migălos faur,/ Şi-ncalţ agerile versuri la copite/ Cu potcoavele rimelor de aur.” (V. Voiculescu, Poezie)
Aflat într-un permanent efort al căutării de noi forme, de surprindere a esenţei, „de la bolovănoasele începuturi până la noile şi afectatele subţirimi de la sfârşit, cu pretenţii de rafinărie” (V. Voiculescu, Gînduri albe, Bucureşti, Cartea Românească, 1986, p. 441), V. Voiculescu surprinde atât prin opera în crescendo, culminând cu scrierile apărute postum, cât şi prin destinul său.
Expoziţia este deschisă în perioada 25 octombrie – 27 noiembrie 2024 în sediul central, etajul I şi reuneşte lucrări aflate în colecţiile Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi – opera literară, de la volumul de debut din 1916, până la ultimele ediţii publicate postum, traduceri, teza pentru doctorat în medicină şi chirurgie, susţinută şi publicată în 1910, lucrări de popularizare în domeniul medical, apărute în perioada interbelică, volume de critică şi interpretare precum şi biografii, studii consacrate apartenenţei la gruparea ortodoxă Rugul Aprins şi detenţiei politice din perioada 1958-1962 în închisorile de la Aiud şi Jilava.