„România ca Stat național”

Conferinta Academician Metzeltin
Conferinta Academician Metzeltin

Avem bucuria și onoarea de a vă invită marți, 2 octombrie 2018, cu începere de la orele 16, la conferința intitulată „România ca Stat național”, susținută de Domnul Academician Michael Metzeltin, în Sala „B. P. Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

Michael Metzeltin (n. 1943) este o personalitate de frunte a elitei filologice europene. Își începe cariera academică la Universitatea din Basel, în 1972, ca asistent și  lector de limbi romanice. Este apoi profesor la universitățile din Trier, Groningen, Coimbra, Cosenza, Paderborn și Göttingen. În 1989 este numit profesor de lingvistică și didactică a limbilor romanice la Universitatea din Viena, unde obține calitatea de emerit în 2011. A primit titlul de Profesor Honoris Causa din partea universităților din București, Iași, Lima (Universitatea „Ricardo Palma”) și de Doctor Honoris Causa la Timișoara, Stockholm, Iași (2010) și Bratislava. A susținut prelegeri în aproape toate țările europene, în Cuba, în Chile și în Peru.

Este membru al mai multor societăți și foruri academice (Austria, Chile, Italia, România, Spania), iar activitatea domniei sale a fost încununată cu numeroase distincții și titluri onorifice, dintre care amintim: „Grande Oficial da Ordem do Mérito da República Portuguesa” (1998), „Encomienda de la Orden del Mérito Civil de España” (2000), Ordinul naţional al României „Pentru Merit” (în grad de Ofiţer, 2002, și de Comandor, 2011).

Michael Metzeltin este autorul a peste 30 de lucrări monografice și a mai bine de 300 de articole din sfera culturilor romanice, hispanice, a analizei de discurs și a antropologiei textuale. Se numără printre co-fondatorii și co-editorii ai Lexikon der Romanistischen Linguistik (LRL, 12 volume, Tübingen, 1987- 2005) și ai Romanistisches Kolloquium (RK, 30 volume, Tübingen, 1985 -). În lucrările România: Stat – Naţiune – Limbă (Bucureşti, 2002), Wege zur Europäischen Identität. Individuelle, nationalstaatliche und supranationale Identitätskonstrukte (împreună cu Th. Wallmann; Berlin, 2010), Designing a European Constitution (împreună cu. Wallmann; Viena, 2016) și Landeswissen. Ein Methodenbuch (împreună cu J. Bru-Peral; Viena, 2017) prezintă problematica formării statelor naționale și a Uniunii Europene.

Vă așteptăm cu drag la bibliotecă!

Sus