„Reconstrucția Ecosistemelor”

expozitie

Ziua Biodiversității: „Suntem parte a soluției pentru Natură!”

Pe 22.05.2021, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Biodiversității sub sloganul „Suntem parte a soluției pentru Natură!”. Agenția pentru Protecția Mediului Iași și partenerii săi marchează această zi în cadrul campaniei de informare-conștientizare „Zilele Mediului 2021 la Iaşi”, dedicată Zilei biodiversității (22 Mai) și Zilei Mondiale a Mediului (5 Iunie).

Sloganul din acest an al Zilei Biodiversității reamintește că Natura rămâne răspunsul pentru cele mai multe provocări ale dezvoltării durabile. Cu atât mai mult acum, în contextul pandemic, când s-au ignorat legile naturii, planificarea inteligentă a reconstrucției ecosistemelor este cheia strategiei de refacere post-pandemie.

De prea mult timp, exploatăm și distrugem ecosistemele planetei. La fiecare trei secunde, lumea pierde o suprafață de pădure echivalentă cu suprafața unui teren de fotbal. În secolul trecut am distrus jumătate din zonele umede. Până la 50% din recifele de corali s-au pierdut deja și până la 90% din recifele de corali ar putea fi pierdute până în 2050, chiar dacă încălzirea globală este limitată la o creștere de 1,5 ° C. Emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut succesiv în ultimii 3 ani, iar planeta se află la un pas de potențiale schimbări climatice catastrofale. Deteriorarea ecosistemelor privează Planeta de bazine de stocare a carbonului, cum sunt pădurile și turbăriile, într-un moment în care umanitatea își poate permite cel mai puțin acest lucru.

Restaurarea ecosistemelor înseamnă să trecem de la exploatarea naturii la vindecarea ei. Ziua Mondială a Mediului din acest an va marca începerea Decadei ONU pentru restaurarea ecosistemelor, o misiune globală de a revigora miliarde de hectare, de la păduri la terenuri agricole, din vârful munților până în adâncurile mării.

Slogan: Redefinește. Reconstruiește. Restaurează. Acum e momentul!

Nu putem întoarce timpul înapoi. Dar putem să plantăm și să îngrijim arbori, să ecologizăm orașele, să revenim la o agricultură ecologică, să ne schimbăm dietele și să curățăm râurile și plajele. Suntem generația care poate face pace cu natura.

Expoziția „Reconstrucția Ecosistemelor”, ediția a VIII-a, se deschide publicului din data de 24 mai și va dura până pe 31 august 2021 la Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu” Iași Cupolă - Galeriile Fundației Regale. Pe cele trei etaje ale Cupolei sunt organizate expoziţii de cărţi, imagini fotografice şi informaţii despre agricultura ecologică și un mini–sit de permacultură prin sprijinul Food Forest Iași (realizat de Tudor Codrin Onofraş), Rural Development Research Platform și Gust de Iași.

Pe data de 28 mai 2021, ora 11, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu Iaşi, va avea loc un seminar organizat de Agenției pentru Protecția Mediului Iași împreună cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Sunt invitaţi specialişti din domeniu.

expozitie expozitie expozitie expozitie expozitie expozitie expozitie expozitie expozitie expozitie expozitie

Sus