Discuţie pornind de la volumul „Vişinescu, torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul” de Andrei Muraru

visinescu

Joi, 22 februarie, de la ora 17:00, Editura Polirom vă invită în Sala „B.P. Hasdeu“ a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iași la o întâlnire cu istoricul Andrei Muraru și la o discuție pornind de la cel mai recent volum al său, Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul, apărut recent în colecția „Historia“ a editurii, cu o prefață de Dennis Deletant, disponibil și în ediție digitală.

Invitați, alături de autor:

C.S. III Cătălina Mihalache, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iași

Prof. univ. dr. Lucian Leuștean, Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași

Moderator:

Adrian Șerban, director editorial Polirom

Despre volum:

„Procesul intentat lui Alexandru Vișinescu a fost unul remarcabil, întrucât se întâmpla pentru prima dată în istoria justiției din România ca acuzația de crime împotriva umanității comise în timpul regimului comunist să fie îndreptată împotriva unui fost comandant de închisoare. Însemnătatea cazului provine totodată și din faptul că acuzațiile au avut la bază cercetările neobosite ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, sub conducerea dr. Andrei Muraru. Verdictul a fost dovada că Revoluția din 1989 i-a oferit societății românești șansa de a îmbrățișa valorile democrației occidentale, valori care se bazează implicit pe ideea că natura umană caută să cultive demnitatea intrinsecă a individului, nu să o distrugă, așa cum a încercat să facă Alexandru Vișinescu și cum demonstrează paginile acestei cărți.“ (Dennis Deletant)

„Povestea dosarului Vișinescu, relatată profesionist de Andrei Muraru, nu are cinismul exuberant al unui roman de aventuri, dar are dramatismul etic al oricărei bătălii pentru Justiție și Memorie. Alexandru Vișinescu era răul anonim din vecinătatea noastră, ascuns sub un nume ce nu spunea nimic pentru milioane de români și sub un renume a cărui rezonanță terorizase sute de oameni ce-i trecuseră prin față, în închisorile stalinismului românesc. Vișinescu era unul dintre torționarii zeloși ai utopiei comuniste, făcut din aluatul din care se plămădesc instrumentele tuturor totalitarismelor și purtătorii de bâtă ai tuturor dictatorilor. Având conștiința anesteziată prin scuza că «doar am executat ordine», răsplătit printr-o pensie mare, printr-o Justiție complice ani de-a rândul și devenit inofensiv tocmai prin trecerea anilor, Vișinescu trăia liniștit și banal, în bula confortabilă a uitării generale. Până într-o zi, când – grație unor cercetători tineri, precum Andrei Muraru și colegii săi – Istoria l-a ajuns din urmă.“ (Adrian Cioroianu)

Despre autor:

Andrei Muraru (n. 1982, Iași) a absolvit Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași (2005), unde și-a susținut și doctoratul (2011) despre procesele postbelice ale criminalilor de război. A fost președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (2012‑2014), calitate în care a demarat campania de aducere în fața justiției a foștilor responsabili din aparatul comunist de represiune. În perioada 2006‑2009 a fost consilier la Cancelaria Prim‑ministrului și consilier al directorului general al Arhivelor Naționale ale României. A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (2004 - 2005), New Europe College (2009 - 2010) și United States Holocaust Memorial Museum, Washington DC (2010 - 2011). A publicat numeroase studii în reviste de specialitate și lucrări colective. Este coordonator al volumului Dicționarul penitenciarelor din România comunistă (1945‑1967) (Editura Polirom, 2008) și coautor al primului manual despre dictatura comunistă, O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu (Editura Polirom, 2008; ediția a II-a, 2009; ediția a III-a, 2014). De asemenea, a participat la numeroase conferințe internaționale, a susținut prelegeri și are frecvent contribuții pe teme de istorie recentă. A fost decorat de M.S. Regele Mihai pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana României“ în grad de Ofițer (2015). Din decembrie 2014 este Consilier al Președintelui României.

Sus